Puhelin pään tilalla



Kuvahaun tulos haulle sosiaalinen media
Tänään kadulla kävellessäni tajusin, että puhelimella olevien nuorien väistely on meidän aikamme uusin urheilulaji. En pystynyt minuuttia kauempaa kävelemään suoraan, koska aina oli joku naama puhelimessa kävelemässä päin. Minun nuoruudessani ei tarvinnut pelätä, että murtaa lonkkansa, koska nuoriso ei osaa katsoa eteensä. Ja mikä on tämänkin uuden ilmiön takana? Sosiaalinen media. Sitähän onkin jo paljon tutkittu esimerkiksi monissa yliopistoissa, kuinka jatkuva näytön tuijottaminen vaikuttaa haitallisesti varsinkin nuorten kehittyviin aivoihin.

Koska sosiaalinen media on nykyään niin suuressa roolissa nuorisolle, heille kehittyy myös vääränlainen kuva maailmasta. Jopa 60 prosenttia nuorista kärsii soisaalisen media aiheuttamista ulkonäköpaineista. Netistä ei löydä nykyään enää kuvaa normaalin näköisistä ihmisistä, vaan kaiken aitouden on korvannut kuvat malleista. Moni nuori pitää tämän takia itseään erilaisena ja haluaa olla samanlainen kun muut, vaikka todellisuudessa kaikki nämä kauniit henkilöt netissä eivät ole oikeita.

Ihminen luonnollisesti nauttii huomiosta ja sosiaalinen media on tehnyt helpoksi saada huomiota. Surullista tässä on se, että siihen jää heti koukkuun. En usko, että yksikään nuori käy enää esimerkiksi kahvilla vain sen itse kahvin tai seuran takia. Kaikkialta on saatava kuvia ja nykyään näistä rauhallisistakin kahviloista on tullut nuorten kuvausstudioita. Kuvien ottamisesta on selkeästi tullut se tärkein asia oli tilanne sitten mikä tahansa. Tykkäykset, kommentit ja seuraamiset pitävät nuorten päät kasassa, eikä kokemuksista osata enää nauttia siinä hetkessä vaan myöhemmin kuvia katsellessa.

Jumalan siunausta,
Juhani

Kommentit